075 6281836

Plaid Røros Bislett 5153

219.00

Gemaakt van heerlijk Noorse lamswol.

Op voorraad

Beschrijving

Plaid Bislett 5153 van Roros Tweed

Een prachtig plaid gemaakt van Noors lamswol. Het plaid heeft verschillende lijnen door het plaid lopen met de kleurtinten van geel en beige.Dit plaid heeft 2 verschillende kanten, dus zo kan je ze ook nog eens afwisselen!

De inspiratie voor deze collectie komt van het fenomeen moiré. Een visueel effect wat verschijnt als twee patronen met bijvoorbeeld strepen boven op elkaar zijn geplaatst, waarbij de stof lijkt te bewegen. De strepen en figuren in het patroon verbinden met de lijnen en de snelheid zoals gevonden op een athletiek baan. Bislett, Oslo’s belangrijkste athletiek baan, is een bekend ijkpunt voor de ontwerper – Hallgeir Homstvedt.

 

Over  Røros Tweed

Geselecteerde wol van Noorse schapen, gecombineerd met een samenwerking met vooraanstaande Scandinavische designers en textiel kunstenaars hebben van Røros Tweed een van de meest gerenommeerde producenten van 100% Noorse merken gemaakt.

Het mijnstadje Røros ligt meer dan 600 meter boven zeeniveau en staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Het waardevolle koper wat ontdekt werd in de 17de eeuw bracht grote weelde bij enkele, maar de grote meerderheid van de bevolking van Røros bleef arm. Toen Peder Hiort, de kinderloze directeur van de mijn, overleed in 1789, liet hij zijn hele fortuin na aan een stichting die opgezet werd om scholing te geven voor het vervaardigen van textiel.  Ook voorzag de stichting in de noodzakelijke grondstoffen.
De stichting kocht dan de goederen van de leerling textielwerkers, en elk jaar werden de zelfde kledingstukken weer teruggegeven in de vorm van liefdadigheid.  Vaak hadden de werkers betaling ontvangen voor kleding die zij hadden gemaakt, en vervolgens weer terug hadden gekregen.

De erfenis van Peder Hiort is beschreven als een van de meest vooruitziende in de Scandinavische geschiedenis. Hier werd een traditie voor handarbeid en textiel productie gecreëerd, welke een basis vormde voor Røros Tweed.  Verder scholing werd voortgezet en in 1940 werd Røros Tweed opgezet als een groothandel voor handgemaakte textiel.

Door de jaren heen heeft Røros Tweed geëxperimenteerd met het gebruik van Noorse wol en de ontwikkeling van textiel producten van goede kwaliteit en ontwerp. De fabriek werkt al vele jaren samen met vooraanstaande Noorse artiesten. Røros Tweed is bekend van gordijnen, meubelstoffen, plaids en tweed.

Nu heeft Røros Tweed de productie gereorganiseerd om aan de uitdagingen van de moderne textiel industrie te kunnen voldoen. De productie is nu gefocust op plaids van hoge kwaliteit en 100% puur wol met ontwerpen geïnspireerd op esthetiek en cultureel erfgoed van  Røros, en de fascinerende bergachtige natuur er om heen.

 

Onze collectie Røros Tweed 
Wij hebben van Røros Tweed vooral de plaids in de winkel. Ben je geïnteresseerd in baby dekentjes, seating pads, of kussens die niet op onze webshop staan. Bel of mail ons gerust, wij bestellen deze graag voor je.

 

 

Bekijk deze woondeken ook zeker eens hier, op de website van Roros.
Andere plaids van Roros bekijken? Klik dan hier.

Specificaties

Merk

Roros Tweed

Design

Hallgeir Homstvedt

Materiaal

Lamswol uit Noorwegen

Kleur

5153 Lemon tart

Maat

135 x 200 cm

Pin It on Pinterest